Varför ska man växa?

Hade tänkt skriva ett långt inlägg om min underbara häst och dagens perfekta ridlektion för Emma!
Men tanken slog mig när jag såg bilderna som Emma tog idag, jag tror jag har vuxit ur Zäter!?!
Han är ca 150cm och jag är 171cm och väger 53kg, är jag för stor då? Borde jag överväga att gå vidare till en större häst?

Ursch, känns depprimerande att tänka i dem banorna, jag älskar denna häst så otroligt mycket. Vi har varit med om så mycket tillsammans och som jag har kämpat för honom, med honom innan vi tagit oss till där vi är idag! :')
Jag kan inte se honom i någon annans händer, samtidigt vill jag göra allt för att han ska må bra.


Foto: Emma Hugman

Så jag frågar er läsare, är jag förstor för Zäter? (förväntar mig ett ärligt svar, även om de så ska svida)


hälsningar
Misha och Zäter

Beautiful moments


Nej hästen är inte galen, den hade bara lust att vifta på huvudet "just in the right moment!" ;)


Nej, hästen är ingen dum! han är en ängel ;)


Nej, hunden är inte galen i spön, hon är tokig! ;)


En typisk blondin?!


"matte, stanna! jag måste bara posa inför kameran"



Hälsningar
Den anonyma fotografen & co

Denzerman 2 veckor



"Danne" är så himla lättlärd. Går bra att leda honom, redan 4:e gången jag ledde honom så kunde vi ta oss till byn (största delen genom skogen). Vi mötte under resans gång 2 bilar och det gick super.. Jag har världens underbaraste hästar :) Det går inte en dag utan att jag fascineras över Dannes framsteg, han är verkligen en tuffing!


Oj så stor skillnad! (skryt varning!)

Eh, jag tappade nästan talförmågan igår när jag red dressyr på planen, ville ringa till Emma och skrika i telefon vilken underbar häst jag har, men jag ville inte låta skrytsam så jag höll de för mig själv (tills nu, haha).

Nä ord kan inte beskriva vilken otroligt stor skillnad de har blivit på honom på några ynka få dagar, jag skull vilja kalla det "ett mirakel" , ni som var med och såg mig och Zäter rida klassiskt för första gången för snart 2år sedan för Craig Stevens, ni vet att de lektionerna såg allt annat än bra ut, men andra kursen jag sedan var med på för Lena Danius gick betydligt bättre, kommer någon förutom Lena och jag ihåg vilken otroligt stor skillnad de var på honom mellan gång 1 och 2?

Ja, de jag vill komma fram till är att under ca 1-2 veckors tid, då emma hunnit hälpa oss 2 ggr, har han från att vara stel, ovillig, OKONCENTRERAD, pigg gått till att göra flexions direkt jag ber om det (stilla stående och i kortare skritt, första och andra lektionen för emma tog de ca 2timmar innan jag fick honom att lyssna på mig samtidigt som han gjord en flexions när han stod stilla).
Så nu kan han göra flexions direkt, tuggar non-stop (i skritt), lyssnar på nästan allt jag ber om, travar in i öppnan när jag öppnar dörren (ytter skenkeln), fattar galopp på en hand och de är korta galopp steg och LUGNA galoppsteg (en galopp jag aldrig tidigare mött på från Zäters sida, de var långsam galopp för att vara Zäter) dock markerar han tydligt att han tycker de är svin jobbigt då han börjar slänga lite med huvudet efter några steg, jag bara satt och åkte med.

Vi tränar på lite sluta och omvänd volt tillbaka baken ut vilket rullar på som de ska, snart är vi där med Zäters famsteg så vet man aldrig vart vi kommer hamna i framtiden, Jag är så glad! :D

Miljoner tack till Emma och Lena! :D


Foto: Isabella Å , sommaren 2009

Min bästa ridinstruktör!

Jag kände att de var på tiden att jag tog och skrev ett inlägg, trots att läxorna skriker efter  mig så känner jag att jag måste få en paus och skriva om någonting roligt som andra förutom läraren kan läsa dessutom :)

I går när jag tränade dressyr kom jag att tänka på en sak, en sak jag tänkt på förr men glömt av mer eller mindre. Jag kom alltså att tänka på vem som är min bästa ridintruktör, vem jag får ut mest av, vem som rättar mina fel och berömmer mig när jag gör rätt och jag kom fram till att HAN heter Rokå Zäter!
Varför och hur kan en häst göra alla dessa saker? Hur kan han berömma mig, är de inte tvärt om? Och hur hjälper han mig att rätta mina fel?
Ja vissa av er kanske undrar dessa saker, andra tänker så de knakar, am I right?

Zäter är min bästa ridintruktör för att jag får trixa och mixtra hur mycket jag vill med honom, han säger till mig när jag gör fel genom att sätta sig på tvären eller arbeta motvilligt och bli stum/stressad/stel med mer, däremot berömmer han mig när jag gör rätt genom att själv göra det jag ber om på bästa möjliga sätt och de gör matte glad! När jag gör något fel så säger han i de allra flesta fall till mig på något sätt som sagt och på så sätt hjälper han mig att rätta mina fel, att välja en annan lösning, att tänka logiskt och samtidigt behålla lugnet.

Om vi snackar om människo ridintruktörer däremot så kan dem säga utifrån att titta på oss som ekipage hur vi ska gå till väga för att lösa olika problem, men problemet är att vi alla inte har möjlighet att ha en ridinstruktör som kommer ut varje dag och håller lektion och därför blir vi "illa" tvugna att lyssna på hästens vägledning med lite logiskt tänkande, sedan kan man ju alltid ta upp vad ridläraren har sagt och gett för tips m.m.

Men jag försöker iallafall lyssna på Zäter, för jag tror på att han lär mig mer än vad jag egentligen tänker på.
Om jag hade haft möjlighet så vore de roligt att prova rida fler hästar och höra vad dem ha att säga, vad jag kan snappa upp från dem. Förstår ni vad jag menar?

Jag är inte bäst på att förklara, men jag gjorde mitt bästa! Får ta och utveckla det här känner jag :)

För övrigt har Zäter funkat som en klocka senaste dagarna :D flexions gör underverk!

hälsningar
Misha & Zäter

Lite uppdatering om bebis! :)


Bild från söndag e.m.

Han verkar bli skimmel, han är ganska mörk i pälsen runt ögonen, utmed manken och i "underpälsen" och ser brun ut på resten av kroppen, men tittar man nära och noga så ser man några vita strån här och där.. så han blir nog vit så småningom (tyvärr, man måste ju gnugga och tvätta de så mycket mer om man inte vill att de ska se hemska ut). Han har en vit hov v.bak och en pytteliten stjärn i pannan samt en snopp på mulen. Han är jättesocial! Ingen rädsla för människor där inte! :) Han har jättefin benställning bak rak och fin, fram är han något bockbent men det börjar gå till sig och är nog helt bra om någon dag. Han är stor i förhållande till Zaga, blir spännande att se hur stor han blir!


Bild från lördag när han var riktigt färsk!


Zaga fölade den 8 maj - En mycket fin hingst!





fler bilder kommer.. nu ska jag på kurs i Lule!

Ut och rida

Ska börja fara till stallet nu, vet dock inte vad vi ska hitta på idag men jag tror att jag ska ut mot skogen helt utan krav, bara släppa och låta honom vara, försöka störa så lite som möjligt.
Orkar inte med dressyr idag eftersom att han har varit okontaktbar hela förra veckan typ, han har varit lite konstig men jag ska rida lektion för Emma på fredag så vi ska försöka få kontakt med honom igen :)

Vad menar jag egentligen med att få kontakt med honom?
För de första vill jag inte att han ska springa med öronen spetsade rakt fram för då vet jag med all säkerhet att han har fokus i Kina och inte hos mig! Sen vill jag ha honom lätt i munnen, då han ska tugga och släppa käken (som han i annat fall går och spänner), han ska spela med öronen åt sidorna och bakåt då vet jag att han lyssnar på mig och är koncentrerad.
OBS! man ser tydligt skillnaden på när en häst är sur och när den är koncentrerad!
Jag vill ha honom med på noterna, han ska vara beredd på att jag kan byta riktning/övning på sekunden, de ska inte ta 2 steg innan han gör halt exempelvis.


I hoppning t.ex där har jag SÄLLAN den kontroll jag söker på Zäter, han bara springer och kastar sig över allt han ser! Sen fick jag en tankeställa igår av Emma, om han verkligen tycker att det är ROLIGT att hoppa(?)
Kan hästar känna samma lycka, sorg, ilska som vi människor?

Jag vill åtminstone tro att han tycker att det är roligt, och för mig känns de fortfarande som att han tycker att de är roligt(kanske inte på samma sätt som mig men ändå) trots att han blir lite stressad ibland. Jag har aldrig upplevt att han har tyckt att det har varit obehagligt på något vis...
Det känns som att han skulle göra allt för att undvika hindrena om han tyckte det var tråkigt eller obehagligt, men samtidigt är han så snäll att han gör i princip allt jag ber om (beroende på i vilket samanhang förstås)  :)

Men jag kommer fortsätta hoppa lite då och då som sagt för bådas omväxling, dock är dressyren något jag kommer satsa på till 100%


Sommaren 2009, KM PRK clearround, felfria. foto: Tove Karlsson


Hälsningar
Misha och Zäter

Ps! Nu väntar jag med spänning till någon annan epona medlem ska blogga! :)


Man kan ha roligt utan hästar, se och lär!










Hälsningar
Tjuvfotografen

RSS 2.0