Ridskola
Väntar innerligt på att någon ska blogga, Emma, Ingrid, Anna-Stina?? Var är ni? :O
Själv är jag i USA fortfarande, men jag återvänder till min kära poa häst på onsdag och är hemma torsdag :)
För ett par dagar sedan besökte jag en privat ridskola här i USA, i Silver Spring för att vara exakt.
Tog lite bilder, tittade mig omkring, lyssnade lite på nybörjar lektionerna och klappade på hästarna.
Stallet var väl inget märkvärdigt direkt, de hade över 50hästar vad ögat kunde se (räknade inte), ett stort och ett litet stall med ute och inne boxar, stora hagar, fallfärdigt ridhus som var lika litet som en korall typ, inte ens 1/4 del av Piteå ridklubbs ridhus, stallen var något att jämföra med en gammal ladugård....
På ridskolan red dem engelsk ridning, när jag tittade på lektionen i ca 5min så la jag märke till några saker som de gjorde annorlunda jämfört med i Svergie, sättet dem drev på t.ex , de kickade med vartannat ben när de skulle få hästarna att gå/springa fortare.
lilla stallet
utanför stora stallet, här ser man även ute boxarna där hästen går.
Popcorn en av hästarna
Inne i stora stallet
ridhuset
Det var nog allt för mig, nästa gång jag bloggar så befinner jag mig i Sverige :D
Hälsningar
Misha
VEM ÄR CRAIG STEVENS?
Han är en amerikansk föreläsare och dressyrtränare. Han har kurser i Sverige, Finland (där är han oerhört populär o fyller ridhus o läktare) och England här i Europa. Hemma i USA har han en egen ridskola. Han jobbar enligt klassisk horsemanship och ridning. I Ridsport nr 20/98 fanns en helsidesartikel om hans sätt att jobba. (Han skymtade också till i programmet "Känsla för hästar" som sändes i januari år 2000.)
Här nedan följer några citat från Ridsports artikel:
”Något som imponerade var de hästar som Craig hade på ridskolan. – Han har en liten ridskola med hästar som ingen tränare här hemma skulle lägga någon energi på. De är vilka hästar som helst av blandade raser, hästar som skulle ha kostat högst 30.000 kr här hemma. De går alla i balans, de är raka, de piafferar; byter, går passage och några i spansk skritt, de galopperar – i balans – på stället. Att alla de här medelmåttorna gör allt detta –det utmanar! Vad kan man göra med en ”vanlig” häst, hur långt kan man nå med hjälp av kommunikation?”
”Språket” vi använder när vi rider måste vara begripligt för hästen, hästen måste förstå allt vi ber honom om, ryttaren måste också vara mycket fokuserad och klar över vad han vill. Craig menar att om vi bara förstår principerna och kommunicerar dem på rätt sätt kan vi ta vilken häst som helst till en mycket hög nivå i utbildning på mycket kort tid. Ska vi göra det måste vi först ha en idé om vad vi vill göra. Nästa steg är att vi måste kunna förmedla idén genom vår kropp till hästen han får en klar indikation om vad vi vill göra, en indikation som är så klar och tydlig att han förstår den. Sedan ska hästen vidarebefordra det den har förstått till sin kropp och utföra det vi har bett om. ”Head to head communication.”
I den här metoden jobbar man mkt enligt principen ”en hjälp i taget”. Målet är att bli så lätt och klar i sin hjälpgivning som möjligt. Därför rider man i början mkt i skritt för att finslipa sin teknik. Craigs metod att rida kan i korthet beskrivas som ett enklare och mjukare sätt att rida - även avancerade rörelser som exempelvis piaff. Kroppsmedvetenhet, koncentration, avslappning och balans är några av nyckelorden i denna metod. Enligt hans åsikt är det dessutom dömt att misslyckas att försöka använda sig av vikt, styrka eller fart för att kontrollera hästen (hästen är ca 8 gånger tyngre, 20 gånger starkare och ca 6 gånger snabbare än människan!). De flesta av dagens ryttare använder dock handen för att försöka kontrollera hästens kraft - något som är mycket ineffektiv! Dessutom använder de flesta ryttare för många hjälper samtidigt - man använder hand och skänkelhjälper som korrigerar och motverkar varandra.
Craig har varit upp till Norrbotten ett antal gånger. Första gången var upp till Kalix i slutet av april 1999 för en 5-dagars clinic. Vill du veta mer om Craigs metod kan du ringa Carina Sundström tel 070-658 27 19.
NU KOMMER HAN IGEN!!
Craig Stevens
När: Fredag 27 augusti – söndag 29 augusti 2010.
Var: Teoripass fredag kväll – Blåsmark, plats meddelas i kursbekräftelsen Lördag + söndag – Birca Hästgård, Blåsmark
Info: Du kan välja att rida två enskilda pass (ett lördag och ett söndag) eller ett enskilt lördag samt två delade pass på söndag där du delar ridtid med en annan kursdeltagare. Ange noga på anmälan vilket du väljer!
Kostnad: Med häst 2.900 kr om du rider två enskilda pass. Väljer du att istället rida ett enskilt pass lördag plus två delade pass söndag kostar kursen 3.200 kr (uppstallning ingår samt enkelt logi för den som vill). Möjlighet till självhushåll finns. Även möjlighet att köpa mat (bokas i samband med anmälan. Prisuppgift på begäran) Som markdeltagare 600 kr för hela helgen. Går också att boka enstaka dagar (200 kr/teorin fredag, 250 kr/dag lördag eller söndag) – observera dock att teorin på fredagen är obligatorisk om du inte tidigare gått kurs för Craig.
För vem: Alla ryttare – oavsett utbildningsståndpunkt (på såväl häst som ryttare), ras på häst m m som vill förbättra sin kommunikation med hästen och lära sig rida med lätta hjälper utan tvång. Instruktörer har förtur! Hästen måste dock vara minst 3 år och ridbar.
Anmälan o info: Anmälan via mail to:[email protected] Info ring Carina tel 070-658 27 19 el mail. Senaste anmälningsdag (ryttare) är torsdagen den 24 juni. Observera att anmälan är bindande och att vid ev utebliven deltagare debiteras hela kursavgiften om inte reserv kan sättas in.
EXTRA ERBJUDANDE!!
Om intresse finns så kan Craig vara extra dagar hos oss i år (torsdag 26/8 + fredag 27/89. Det finns då möjlighet att boka extralektioner (i första hand för de som deltar under helgkursen men i mån av plats öppet även för andra).
Man kan boka lektion i Work in hand, Mediteranean Horsemanship eller dressyr i första hand. Hoppning kan eventuellt bokas (om du ridit för Craig ett flertal gånger).
Privatlektion under dessa dagar kostar 1300 kr/pass (inkl anläggningshyra, boxhyra och ev extra övernattning för dig).
För att ovanstående ska bli av krävs att det är minst 6 ryttare anmälda till respektive dag.
För frågor och/eller att anmäla intresse: [email protected] senast torsdag den 24 juni.
Kursarrangör Norrbottens Ridsportförbund.
VÄLKOMNA!
Mer recept
Äppelpaj från Ekebyhovs slott
Pajdeg:
500 g smör
13 dl (780 g) vetemjöl
4 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
Fyllning:
20 mindre äpplen, cirka 1.800 g (jag använde 7 stora äpplen)
1 dl strösocker
2 tsk kanel
1. Smält smöret och låt det svalna lite. Rör ner mjöl, socker, salt och bakpulver i smöret och blanda ihop till en deg. Tryck ut två tredjedelar av degen i botten av en stor bakplåtspappersklädd långpanna.
2. Skala äpplena och kärna ur dem. Skär dem i ganska tjocka ringar eller rejäla klyftor. Lägg ut äpplena i flera lager i långpannan. Varva lagren med kanel och socker och smula resten av pajdegen ovanpå äpplena. Grädda pajen i mitten av ugnen i 200 grader i 35-40 minuter. Låt svalna och njut med massor av vaniljsås.Ingrid
Ny kategori: Recept
Det har kommit önskemål om att vi ska dela med oss av recept på alla de goda rätter som tillagas och äts vid våra träffar, kurser m m. Här kommer i alla fall receptet på min potatissallad som jag och Anna-Stina åt vid lördagens grillkväll i samband med Lena-kursen.
Krämig nypotatissallad (4 port)
600 g färskpotatis
2 st färska dillkvistar
1 ask smörgåskrasse
2 st kvistar bladpersilja
2 st äggulor
1 msk vinäger
1 msk kallt vatten
2 dl rapsolja
100 g sockerärtor
1 knippe rädisor
1 knippe grön sparris
1 ask cocktailtomater
1. Skrapa och skölj potatisen. Koka den mjuk i vatten med salt och dill.
2. Slå av vattnet och låt potatisen ånga av. Skala dem eventuellt, dela dem och lägg i en stor skål.
3. Klipp krassen, grovhacka persiljan och lägg i en bunke för stavmixer.
4. Tillsätt äggulor, vinäger och vatten. Mixa sönder med stavmixer och tillsätt sedan under mixning olja i en tunn, jämn stråle tills dressingen blir tjock som en majonnäs.
5. Skär sockerärtor och rädisor i bitar och lägg i skålen med potatis.
6. Bryt bort den hårda änden från sparrisen (om sparrisen är grov så skala även lite längst ner på stjälken).
7. Dela sparrisen på mitten och koka 30 sekunder i rikligt, saltat vatten.
8. Lyft upp och spola av i kallt vatten i 30 sekunder. Lägg i skålen med potatis och grönsaker.
9. Vänd ner så mcket krassedressing i skålen med potatis och grönsaker att det precis binder ihop grönsakerna.
10. Servera det som blir över av dressingen i en skål. Toppa med delade tomater.
Kan ätas med exempelvis grillat kött.
Ingrid
Mot USA
Nu har jag äntligen gått ut högstadiet och kan äntligen få börja NV-linjen på grans till hösten! :)
Jag och min fina kompis Linda, examen 2010 :)
Sen vill jag be om ursäkt till alla Lena kursare idag för att jag inte kunde dyka upp som jag lovat, jag trodde vi skulle åka i morgon men de visade sig ganska sent att vi ska åka tåg till Arlanda om någon timme, så därför har det varit full rulle hela dagen men jag hoppas ni har förståelse! Vi syns om 2,5 vecka!! :D
Ha de super bra tills vidare!
Ps! Zäter fyller 14år idag, stooor pojke :D Hans nya smeknamn får bli "fjortis"
Foto: Sandra Kreivi
hälsningar
Misha och Zäter
lektion för Emma
Vi hann med mycket med andra ord, dessutom på mindre än 1timme! (alla andra gånger jag ridit för emma har vi mest stått stilla och kämpat med flexions i 2 timmar)
Så det börjar absolut hända saker nu! och jag är jätte GLAD, för de är JÄTTE ROLIGT att rida dressyr, han blir bara mer och mer kännslig och rolig att jobba tillsammans med! :D SUPER FIN!!
Älskar min häst och min duktiga ridlärare ska helt klart få ett STORT plus i kanten (Y)
Min sista ridlektion blir antingen till helgen eller nästa vecka sedan åker jag till USA!
Zäter åker kanske till Emma annars kommer han stå och äta sig fet under 2,5vecka tills jag kommer hem igen :)
Det är känslan som räknas :)
glansig i sommarpälsen :D
tuggar på bettet, hänger inte i tyglarna och går inte underlod! :D (Y)
hälsningar
Misha och Zäter
Jubilar fyller 80!!
Maja Öberg tidigare verksam på Älvsby ryttarförening firades igår med att få åka häst o vagn i Blåsmark med några av sina vänner!
Maja har haft hästar så länge jag kan minnas, hon var bland de första som hade ridhäst i Älvsbyn och hade häst tills för ca 10 år sedan! Ja vi är många som känner henne o hennes härliga hästar som hon hade. Ferdi hade hon tills han fyllde 32 och Pegan hon blev 28 tror jag!
Igår hade vi verkligen tur med vädret! När vi åkte från Älvsbyn regnade det massor o vi bad till vädergudarna för ett uppehåll o faktiskt så ju närmare vi kom Blåsmark så såg vi hur det sprack upp! Under hela färden som varade ca 1 timme + när vi sedan åt sallad, bröd o dricka, äppelpaj, kaffe mm var det uppehåll o fantastiskt härligt! Maja var riktigt rörd över den härliga utflykten att få åka hästvagn, lukta på hästarna o vara i trevligt sällskap! Precis när vi satte oss i bilarna för hemfärd så kom de första regndropparna tillbaka men vad gjorde väl de!!
Tack till arrangörerna Susann Jalar och Maria Öhman o även Lars-Olov Lundgren med sitt 3-spann nordsvenskar!
//Anna-Stina