Värme med snö eller kyla med sol?
Ja, antingen är det "varmt" och snöigt eller iskallt och soligt i Piteå stad. Aldrig kan det bli en jämn balans med värme och sol, varför??
Man kan ju även fråga sig om det är en ny istid på gång?
Okej, nu ska jag inte klaga allt för mycket, vi har ju trots allt haft -10 grader två dagar i rad nu nästan tropisk värme ;) eller hur?
Det var dock inte vändret jag ville snacka om det var gårdagens och dagens dressyrpass med guldklimpen!
Gårdagens: Zäter var lite stel, vilket även jag var så det gick inte super bra men det gick inte dåligt heller! Vi började med att rida på 8volt på en tygel i båda varven sedan provade jag överböja honom på 8volten både åt vänster och höger. I vänster varv böjde han halsen inått sedan la han störra delen av vikten på bettet och hängde där trots mina desperata försök att vibbrera och få honom att lätta på bettet.
När vi slutligen fick till överböjningarna så gjorde vi några öppnor i skritt och någon sluta i skritt, på började lite öppna i trav också både när man vänder upp över medelinjen och far mot långsidan och på långsidan, gick bättre än jag trodde att det skulle gå man känner dock att han inte har någon power för att orka, han hade en ytterst liten motor till sådana fjanterier. Men när han väl tog några riktigt bra travsteg i öppna där man verkligen kände hur han koncentrerade sig och tog i med värdens lyft, då kändes det helt magiskt, där slutade vi och red lilla fyrkanten ut ;) som tar ca 20min att skritta.
Dagens: Eftersom att Zäter har kommit igång med traven ute på raksträckor tänke jag prova trava lite på "stora" volten på gården idag för att se om han är nog stark för det. Han gav inga tecken på hälta eller obehag så vi tränade lite "kvickhet" genom att skritta några steg,halt, trav,skritt,trav,halt (ja, ni förstår).
Mesta dels av passet tränade jag även på ställning åt höger och vänster (mest i vänster varv), tränade några framdelsvändningar vilket han är riktigt duktig på (enligt mig), slutade med några öppnor främst i skritt men någon i trav också vilket gick bättre idag då jag hade sadeln på och kunda slappna av mer. Men jag tror dock vi väntar lite med öppnan i trav till vi får klartecken från Birgitta och mer instruktioner annars kanske det blir pankaka :O och det vill vi ju inte riskera, men till mitt försvar så tycker jag alltid det är roligt att exprimentera med Zäter och komma på egna lösningar och jag tror det har har varit till stor hjälp under min och Zäters utbildning :)
Slutar inlägget med att tacka alla epona medlemmar som var på mötet idag för en riktigt trevlig stund och nu ser jag fram emot Ryttar galan ! :D
Mycket intressant föreläsning före mötet också som gav mig en tankeställa i allafall, och ni stackare som inte var där er vet jag inte hur jag ska förklara det för, så varför inte komma på nästa möte och bli medlem om du inte redan är det! ;)
Du kommer inte att ångra dig! ^^
Hälsningar
Misha och Zäter
Sommar, sommar, sommar..!
Annars kan man ju ligga och lata sig en solig sommar dag som dessa två flickor Nova och Chillag, fullkomligt utslagna och inga insekter!
Håll tillgodo och så ser vi fram emot första Lena-kursen för det är ju som ett vårtecken bara det att få köra igång med kursverksamheterna.
Hälsningar från Stina ifrån Stallet
Sportlov snart!
Hästen har fått överskottsenergi, så mycket att Rolf (stallägaren) kom fram idag och meddelade att Zäter busat och haft sig i hagen, händer ytterst sällan! Han brukar stå längst ner i sin lilla "travar" hage och blicka ut mot ängarna eller sova, sen blir han ytterst glad direkt han ser en bil svänga in på gården speciellt om det är jag eller pappa som kliver ur. Okej främst pappa då som oftast har godsaker med sig, men jag trot minsann att han uppskattar våra uteritter eller dressyrpass på gården, han är i vajre fall lika glad vajre gång han får komma ut och klagar inte.
Jag tror personligen det beror på att han har stått i "sjuk" hage i ca 4 månader och blivit mer eller mindre depprimerad.
Hans överskottsenergi tar dock kol på mig, speciellt när han har sällskap av andra hästar, vissa gånger glömmer han helt och hållet bort vad ordet "stanna" betyder, full fräs frammåt tycker Zäter och matte tycker som sagt tvärt om.
Samtidigt som jag vill kunna ha kontroll på honom vill jag ju kunna ge honom möjligheten att få komma ut med andra hästar och själv för den delen utan att han ständigt ska öka farten okonrollerat.
Vissa gånger känner jag bara att jag vill hoppa av, led honom hem och ställa honom i boxen innan jag tappar humöret helt.
Men man får ha i tanken att dem gånger han sköter sig vid uteritter så kan han vara riktigt underbar att rida och man hinner till och med scanna av den vackra naturen ^^
Om det är någon svaghet jag och Zäter har så är det helt klar uteritterna specillet med sällskap som sagt.
Nu hoppas jag på varmare väder så att Emma och Birgitta kan komma och hjälpa mig och Zäter!
Och jag har kollat mitt konto igår eller rättare sagt mamma kollade och jag är minsann RIK! Har aldrig haft så mycket pengar förr, känns nästan som att ha vunnit på lotto ;D
Så bara därför ska jag se till att anmäla mig och Zäter till en Lena kurs i April, så hoppas jag på att alla underbara epona medlemmar är där och rider! :D Blir alltid lika inspirerad av att se när de som kommit längre inom klassisk dressyr rider :)
mattes busfrö :)
Sommarlängtan
Men men.. blir nog inget rida för mig på ett par månader (inget 'seriöst' dressyrarbete iaf). Om jag nu inte skulle få mig en häst att träna på och ha med på alla lena och craig kurser.. Någon som vill ha en häst mindre på sitt samvete i vår/sommar? Det är inte så kraftigt bete i kalamark så Phoebe skulle nog kunna gå där ;) hehe (Jag skulle heller inte lämna bort en så fin pålle som Phoebe, men du får ta det som en komplimang Carina du vet att jag tycker väldigt mycket om henne!).
Det är hemskt att ha sina häst-il och inte kunna ta ut Zaga och träna öppna, sluta, counted walk, övergångar av alla de slag.. ideérna tar nästan aldrig slut och det plågar mig att inte kunna utföra något i praktiken. Längtar till Lena kurserna men jag kommer att dö av längtan att rida kurs medans jag ser alla andra rida och inte jag. Vill så mycket! Men snart så kommer jag (förhoppningsvis) ha häst så det räcker och mättar mitt sinne :) Jag längtar att kunna träna igen!
Ett gammalt film klipp
Åh vad jag är less vinterkylan! Så fruktansvärt less, nästan så man blir depprimerad av all snö.
För ett par dagar sedan hörde jag folk på skolan prata om att årets vinter har varit den värsta sedan 1800-talet, sant eller inte? Jag har ingen aning.
Men det är ju inte speciellt svårt att drömma sig bort mot varmare länder, åh vad sugen jag blir på att resa!
Oturligt nog finns inte riktigt pengarna för sådant, jag och Zäter har tänkt försöka komma igång nu lite mer seriöst, det brukar funka när vi sätter upp mål och verkligen jobbar mot dem!
Mina eller rättare sagt våra planer när vi tittar ner i plånboken ser ut på följande sätt:
*Lena Danius kurs
*Craig Stevens kurs
Och 3-4 ridlektioner i månaden sen utöver det får vi klara oss på egenhand men en liten knuff vore ingen dum idé :)
Och sen kan jag berätta att Zäter såg spöken idag, var taggad till 90% och lite av hans överskottsenergi kom även fram när han skulle få galoppera ett par steg och det slutade med att han ville tävla mot kompisen bakom honom. Blev full karriär upp för backen, sen mer eller mindre tvärnitade han, jag suckade "Zäter, tycker du verkligen ditt ben är redo för tävling?"
Det var dock Zäters första busrunda på väldigt länge.
En depprimerande men fin låt som inte har så stort samanhang med film klippet!
Nu ska jag heja på Anja Pärson! Jag tycker alla borde hålla tummarna för henne, för visst är hon grym!! :D
Vilken jkla OTUR att hon ramlade igår!! Tusan var arg jag blev!
// Misha och Zäter
Dra däck
Efter kylan kom så äntligen lite blida. -3 grader på morgonen och solsken i går. Snabbt iväg till stallet där Chillag otåligt väntade på att få komma ut från hagen. Stina skulle tömköra Liviano med linor och sedan skulle Chillag och Nova få dra däcket men först fick Chillag rasa av sig den värsta energin lös i paddocken. Med tanke på att det inte gick så bra sist när hon skulle dra däcket så skötte hon sig helt exemplariskt. Nästa steg blir att använda träskaklar i ställt för draglinor. Här kommer ett filmklipp från igår...
Ingrid och Chillag
Rokå Zäter och Misha
Känns mycket svårare att komma på något att skriva om här än i vår blogg, men jag ska göra så gott jag kan!
Kan ju börja med att visa en bild på oss:
Foto: Tove Karlsson
(svettig efter bus i hagen)
Sen kan jag berätta lite om vår historia, för det finns trots allt dem epona medlemmar och icke medlemmar som inte vet speciellt mycket om oss som ekipage och som bästa kompisar.
Jag fick Zäter av mamma och pappa hösten 2006 från Roknäs av en gammal "gubbe" även känd som min låtsas mosters svärfar.
Zäter var då 10år fyllda, en oinriden travhäst som hade haft en mindre framgångsrik karriär på travet.
När vi bestämde oss för att köpa honom hade hans "skötare" sagt att han eventuellt hade blivit riden några gånger innan men 3år senare ändrades den historien, jag fick veta mer och mer om Zäters bakrund och jag hittade orsaker till hans gammla oönskade beetenden.
Hösten 2006 var jag 12år, jag hade ridit på ridskola regelbundet sedan jag var 8år men hade alltid haft ett starkt intresse för hästar redan innan mamma gav med sig och satte in mig i en ridgrupp på Jonsgården i Norrfjärden.
Min storasyster höll på med hästar innan jag började på ridskolan och vi har en heldel filmklipp hemma där jag går springer omkring hejvilt i stallet med förstor hjälm på huvudet och ett ridspö i handen, fastän jag har sett klippet säkert 100ggr så är det lika roligt varje gång. Jag tror jag var runt 3år, vi bodde i Vänersborg på den tiden. Som tur var, så var ridskolehästarnar ruskigt snälla som inte sparkade ihjäl mig när jag utan förvarning sprang in i en spilta där det stod en stor kolsvart häst som säkerligen undrade "Vad i h-vete gör du här med spö och hjälm, din lilla pyssling?"
Jag kan ju dock tala om för er redan nu att jag var en riktig liten busunge när jag var yngre så denna händelse var nog en av de minst "farliga" händelserna jag utsatte mig själv för.
Tillbaka till Rokå Zäter! Hur kom det sig att jag valde just en oinriden gamal travhäst och inte en välutbildad läromästare?
Ja, svaret är dumt men enkelt skulle jag väl uttrycka det, mina förräldrar är inte direkt hästkunniga. De har ridit på Piteå ridklubb någon termin var innan min lillebror kom till världen men sen gav dem upp, varför? Det undrar jag med.
Pappa hade i allafall lovat mig en egen häst i början av år 2006, prisklassen skulle vara så låg som möjligt och pappa var ute efter en pigg och fräsch häst som ville galoppera på ordentligt. Låter det farligt? det kommer mer..
Så mot våren började vi leta efter en passande häst, jag sprang hem efter skolan varje dag och det första jag gjorde var att gå in på internet och skumma igenom varenda hästannons jag kunde hitta på hästar i norrbotten, det kom upp de ena varmblodet efter det andra men ingen som passade in på mina krav.
Jag fick själv ringa på annonserna jag blev intresserad av och fråga det jag ville ha svar på eftersom att verken mamma eller pappa förstod sig på.
Det tog några månader och jag fick provrida det enda varmblodet piggare än de andra, unghästar och även någon gamal läromästare till ponny som hade haft fång och allt möjligt, ponnyn var underbar på många sätt och vis men vi var ute efter en något yngre och friskare häst än ett 19årigt tjockt sto.
En av varmbloden jag provred var vi även nära på att köpa, de var nog den bästa hästen vi tittade på skulle jag tro, lugn och kunde galoppskenkeln och allt jag förväntade mig att den skulle kunna. Vi skulle till att hämta 1 vecka efter vi varit och tittat på den då ägaren ringde och hade ångrat sig, tagit bort annonsen och skaffat sig en skötare i byn istället.
Jag vart helt förkrossad, jag trodde aldrig att jag skulle hitta drömhästen, jag började mer eller mindre ge upp och mina kompisar började tvivla på att jag någonsin skulle köpa häst, vilket satte en stor press på mig dessutom.
Pappa,jag och stora syster hade varit i skogen och plockat lite lingon när vi kom hem och fick den glada nyheten att jag skulle få fara och provrida Martins Nordsvensk i Roknäs. Jag hade ingen aning om vem Martin var och sen när jag fick reda på att det var min låtsas mosters svärfar stod jag som ett frågetecken, Har han häst???
Ja, tydligen så hade han han det, och han var för gamal för att behålla denna häst så moster hade övertalat honom om att jag skulle få provrida honom före de satte ut någon annons på honom eller skickade honom till slakt.
Så den 16 September (tror jag att det var, minnet är inte på topp!) for vi till Roknäs där jag fick provrida Rokå Zäter.
I hagen med lite snö i, där blev Zäter riden för första gången i hans liv.
bilden är dock tagen våren 2009.
Jag kommer ihåg att de första min syn mötte var en stor, kraftig nordsvensk som gav mig en obehaglig känsla. Jag var bomb säker på att han skulle sticka iväg med mig eller hitta på andra dumheter men de gjorde han inte. Han stack visserligen iväg på gården lös när Robert öppnade hagen men när vi väl fick fast honom så gick det ganska bra.
Robert tog bilen och hämtade två sadlar medan jag borstade honom och gruvade över hur jag skulle ta mig upp och om han skulle sticka iväg med mig eller inte?
Vi slängde upp en sadel, drog åt sadelgjorden, ingenting hände, tränset på och på någon sekund hade pappa hjälpt mig upp på i sadeln. Jag smackade försiktigt på, ingen fara skedd, han började gå med bestämda steg mot hagen. Vi skrittade runt, travade och all nervositet släppte, de var som om vi var ETT, jag minns att jag frågade om han kunde galoppskenkeln, fick ett oklart svar att jag kunde ju pröva.
Jag fattade galoppskenkeln, han fattade ingenting, jag drev och bankade med skenklarn och gjorde alla möjliga ljud med munnen till han tog ett par galoppsteg, då kände jag lyckan i hela kroppen.
Det var honom jag ville ha, just honom! Han var lättlärd hade jag bestämt mig för och han var lugn och kändes trygg och säker att rida på.
Sen kom givetvis förklaringen till hans lugn "Jag var ute och körde någon mil igår", ropade Robert.
Ja, okej , tänkte jag, inget mer med det.
Kvällen därpå runt kl.20.30 kom Zäter till Kyrkstallet i Hortlax, han var så otroligt snygg när han sakta klev ut ur transsporten med höga steg, krökt nacke och en lång halvlockig man som fladdrade med vinden.
"Han är min"
Vi spolar fram bandet lite!
Jag hade haft Zäter på prov i 3veckor, de hade då både hunnit gå bra och dåligt, syrran som egentligen skulle hjälpa mig med honom gav upp efter 2a dagen, hon han inte ens provat rida honom, för att hon var för rädd för honom.
Efter att ha skrivit på ägarkontraktet blev allt genast mycket värre, Zäter började "testa" mig men efter ett halvår av svett, envishet och tårar så tog vi oss äntligen ifrån gården utan att han kastade sig i dikena, halvstegrade i nerförsbackarna, stod fastfrusen i backen och vägrade gå framåt och de gånger jag red ut med andra hästar så satte han av i full galopp utan någon som helst kontroll.
Under de två första åren med Zäter hade jag Maria Bergström som ridlärare, en super gullig tjej som hjälpte oss otroligt mycket och stöttade oss igenom de tuffa tiderna.
Sommaren 2007 började allting gå framåt med en hiskelig fart, vi kunde till och med rida ut själva utan att han stannade och fjantade sig! :D
Vintern 2007-2008 började vi träna lite NH för Maria och sedan även på egen hand.
Zäter började acceptera mig mer och mer som ledare och detta var början på någon speciellt.
Sommaren 2008 hände det en heldel saker, Zäter hade lärt sig några roliga trick och vi sprang omkring i paddocken och hade roligt :) vi for även på kurs för Craig Stevens och böt ridstil helt och hållet!
Vi började mer eller mindre om på nytt.
Hösten 2008 började vi även kursa för Lena Daius, en toppen ridlärare! Det började gå framåt för oss.
Jag lärde även känna massa nya underbara människor och blev medlem i Epona Ryttarsällskap, inga hästmänniskor har någonsin stöttat mig och Zäter och uppmuntrat så mycket som epona medlemmarna har gjort!
Dem är helt underbara!
Vintern 2009 började vi rida lektion för Birgitta Ceder, vilket vi fortfarande gör! Birgitta är även hon en toppen lärare som lyssnar, tycker och tänker och kommer med smarta tips! Hon har hjälpt oss otroligt mycket med allt från ridningen till sadelbekymmer till massage till foderstat.......
Hösten 2009 började vi hoppträna lite smått på Piteå ridklubb vilket vi bara han med 3ggr innan han skadade höger framben och blev stående i 4månader då vi bara fick gå ut och gå korta promenader tills veterinärerna kom fram till vilken behandling han skulle få och idag är han äntligen frisk!
Jag kommer dock inte börja hoppträna på PRK igen, det var inte min och Zäters grejj riktigt. Zäter är tokigt i hoppning och det är det som är problemet, jag tappar kontrollen när han ger gärnet mot alla hinder och höjder.
120cm tar han med lätthet..
Vintern 2010 började vi om med Birgitta träningarna efter att ha "vilat" i 4-5månader, han var som en ny häst efter all vila, inte ett enda bakslag på flera veckor!
Han är mycket mjukare och har fått ett finare steg också har jag märkt :D
Det är ett nöje att träna dressyr med honom nu, dressyr är roligt!
Och till sommaren planerar vi att visa Craig Stevens en gång för alla att vi minsann inte gav upp med klassisk dressyr och visa hur långt vi har kommit på dessa 2år! Det ska bli super roligt att få visa upp vad vi har lärt oss :)!
Jag vill tipsa er som aldrig har provat på klassisk dressyr att prova på det! Det är otrolgit roligt, enkelt och logiskt!
Det var min och Rokå Zätes sammanfattade historia, jag säger som de flesta andra hästägare:
Min häst är bäst! och jag är så otroligt stolt över mig själv och över Zäter, jag ångrar inte mitt hästköp för 1 sekund och vi försöker ta vara på varenda dag vi får tillsammans.
Filmklipp på Zäter och Misha
Hej alla Epona medlemmar och icke medlemmar!
Denna blogg har även jag och min pålle Rokå Zäter tänkt ta del av och göra våran röst hörd då det passar.
Jag som skriver heter Misha Alsafar och går sista året på högstadiet vilket innebär högar med läxor och även en hel del Nationella prov som just dragit igång.
Eftersom att jag så pass mycket läxor och lite tid just nu så väljer jag att visa ett filmklipp på mig och Zäter som får tala för oss..
Nu är det inte länge kvar..
Rund och fin om magen är hon. Fölet sparkade som en tok igår när kortet togs :)
Ha en bra dag
Hälsningar
Emma Hugman och Zaga
Äntligen...
Vilken underbar dag det har varit i dag med strålande sol och bara -4 grader. Jag, Anna-Stina och Erika har varit ute och ridit i den djupa snön. Hästarna blev rejält varma och fick rulla sig i paddocken efteråt.
Ingrid
Vad spännande...
Ingrid
ÅRSMÖTE!
KALLELSE
Epona Ryttarsällskaps årsmöte 2010
Söndagen den 28 februari klockan 15.00
Plats: Blåsmark SKs klubblokal
Har du förslag och idéer kring föreningens fortsatta verksamhet? Förslag och motioner ska vara styrelsen tillhanda - via e-post till [email protected] - senast söndagen den 7 februari.
Vi bjuder på fika!
VÄLKOMNA!
För att få rösta krävs det att man fyllt 15 år och att man erlagt medlemsavgift för 2010. Du är naturligtvis välkommen på årsmötet även om du är yngre. Medlemsavgiften betalas in på Eponas bankgiro 327-4586. När du betalar anger du namn, adress, fullständigt personnummer, e-postadress och gärna telefonnummer.
Medlemsavgiften för 2010 är 150 kronor om du är 20 år eller yngre och övriga 200 kronor. Medlemsavgiften kan också betalas på plats före årsmötet.
För att du säkert ska få 2010 års första nummer av ”Häst & Ryttare” bör medlemsavgiften ha inkommit senast den 24 januari.
Årets första Lena kurser -Inbjudan
NORRBOTTENS RIDSPORTFÖRBUND
i samarbete med SISU Idrottsutbildarna inbjuder till fortbildning i klassisk ridning
Målgrupp: Instruktörer har förtur men även övriga dressyrintresserade. Maxantal
ryttare 10 st/kurs. Dessutom markdeltagare.
Datum: Kurs 1 – 12-14 mars 2010 (sista anmälningsdag 14 februari)
Kurs 2 – 23-25 april 2010 (sista anmälningsdag 20 mars)
Plats: Birca Hästgård, Piteå.
Instruktör: Lena Danius, Stockholm. Utbildad i klassisk ridning hos Craig Stevens, Seattle, USA
Innehåll: Fre kväll – teoripass på 2-3 timmar. Ett(-två) ridpass/dag samt markdeltagande.
Kursavgift: 1.200 kr/person som ryttare. Markdeltagande 50 kr (teori fre, obligatorisk om man ej varit med tidigare), 100 kr/dag för lördag o söndag. Hela helgen 200 kr. Självhushåll.
Uppstallning i box ingår lördag-söndag. OBS! Begränsat antal platser över natten. Bokning sker till Carina, tel se nedan.
Anmälan: Anmälan skall vara oss tillhanda SENAST 14 februari (kurs 1) respektive 20 mars (kurs 2) via mailto:[email protected]. Ange noga ryttare/markdeltagare (vilka dagar).
Frågor: Kontakta Carina Sundström, tel 070-658 27 19 eller via mail se ovan.
Övrigt: Lena har mångårig hästerfarenhet inom den traditionella ridningen. Hon har dessutom jobbat som elev hos Craig Stevens, Seattle under ett års tid. Lena arbetar numera heltid med hästar (lektioner, tillridning m m) och har en egen hemsida – www.ekipage-1.se
Har du ingen egen häst, eller ej har möjlighet att ta med den – det finns några hästar att hyra på Birca – ringa Carina för prisuppgift och bokning.
ANMÄLAN ÄR BINDANDE EFTER ANMÄLNINGSTIDENS UTGÅNG, VID UTEBLIVEN DELTAGARE DEBITERAS 75% AV KURSAVGIFTEN (oavsett orsak till avhoppet. Om vi lyckas fylla platsen med reserv debiteras dock ingen avgift.)